Menjadi Khalifah..

| |

Tersedar aku dr tidur kerana menerima panggilan dari sesorg membuatkan aku terfikir.. Turunnya Adam dan Hawa ke muka bumi ini kerana tipu daya serta hasutan syaitan..Oleh sebab hasutan itu, maka Adam dan Hawa turun ke bumi, sbg blsn ats perbuatan memungkiri janji kpd Maha Pencipta..

Adam dan Hawa di ajarkan beberapa ayat agar dpt memohon keampunan dr Allah S.W.T.. Setelah itu, mereka diberikan tugas sbg khalifah di muka bumi ini..

Bukan mudah utk menjadi khalifah..yg plg utama adalah utk melawan nafsu sendiri serta sedar akan tggung jwb yg perlu dipikul.. Allah menjdkn menjdkan manusia begitu istimewa kerana hy manusia yg diberi akal utk berfikir, hy manusia yg diberi peluang utk merasa pelbagai perasaan, hy manusia yg mampu berckp..

Tetapi kita sering abaikan tggungjwb itu tatkala diri dikuasai nafsu keduniaan..Manusia sering lupa utk berfikir pnjg utk seimbgkn dunia dan akhirat..mmg benar, tiada yg sempurna tetapi kita boleh belajar utk menjdkn diri yg terbaik.. bukalah hati utk berubh memegang amanah Allah, kerana dunia semakin dipenghujung..

Mulakan langkah kecil dgn menjd khalifah yg mampu melawan hawa nafsu sendiri..semoga kita sentiasa mencr keredhaan yg Maha Esa..sentiasalah berfikir bekalan akhirat kelak kerana sesungguhnya dunia hy sementara..

0 comments:

.